Ubbergen nieuws

Geen feed gevonden

Een ondernemersvereniging in beweging

 

De eerste vereniging van ondernemers in de gemeente Ubbergen stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Beek en Ubbergen stonden bekend om het zuivere en zachte water uit de Stuwwal. Een uitstekende plek voor een wasserij. Ook de klanten van al die wasserijen zaten dichtbij want door het natuurschoon van de Stuwwal hadden zich in de omgeving veel hotels, pensions en uitspanningen gevestigd. De wasbazen richtten een wasserijvereniging op. Waarschijnlijk om samen sterk te staan tegen de afnemers uit de horeca en toerisme.

 

In 1949 is een winkeliersvereniging opgericht voor alle lokale detaillisten. En dat waren er velen. Uit brochures van die tijd blijkt, dat er een grote scharkering was, zoals electriciteit- en lampenwinkels, bakkers, levensmiddelenzaken, garages en tankstations, schildersbedrijven, textiel-, dames- en herenmodezaken, dames- en herenkappers, bloemenwinkels en nog vele anderen.

In 1952 werd de winkeliersvereniging omgevormd naar een algemene ondernemersvereniging onder de naam Zakenliedenvereniging Beek Ubbergen  (ZBU).  De eerste voorzitter was Jan van Driel, die een schildersbedrijf had. Piet Vuurens,  die een viswinkel had aan de Rijksstraatweg, pal naast de oude Boerenleenbank ( nu het kantoor van Notaris Mostart) is misschien wel de langst zittende voorzitter geweest. Samen met N. Eichman, schoenmaker, W. van Langen, manufacturenhandel en L. van Avesaath , levensmiddelenzaak heeft hij vele jaren het bestuur van de vereniging gevormd.

 

In 1972 werd voor het eerst een groot feest georganiseerd onder de naam 4 x Troef. De harmonie K.N.A., de schutterij B.U.B, de voetbalclub BVC ’12 en Carnavalsvereniging De Cavalieren vierden een jubileum en door samenwerking kon een groots feestprogramma worden aangeboden van donderdag 11 mei (Hemelvaartsdag) tot en met maandag 22 mei ( 2de Pinksterdag). De ZBU organiseerde een grote huishoudbeurs.

Dit festijn werd om de vijf jaar herhaald en stond vanaf 1982 bekend onder de 5 X Troef-feesten ; naast de voetbalclub, de harmonie en de schutterij namen nu ook de VVV en de ZBU deel aan de festiviteiten. Hans Groothuijse was toen voorzitter van de ZBU.

 

Ook in Ooij en Leuth waren inmiddels ondernemersverenigingen ontstaan. Omdat de ZBU steeds meer aanspreekpunt was voor de gemeente Ubbergen werd in 1995 de naam gewijzigd in Ondernemersvereniging Ubbergen (OVU) en stond het lidmaatschap open voor alle ondernemingen in de gemeente. De toenmalige voorzitter was Sjaak van den Broek. Hij constateerde een steeds grotere verwijdering tussen diverse groepen van ondernemers. De winkelier had andere belangen dan de aannemer en de horecaondernemer snapte de zorgen van de dienstverlener niet zo goed. Samen met de secretaris van de OVU, Tiny Zegers, directeur bij de Rabobank Ubbergen werd gewerkt aan een nieuwe opzet.

 

Als overkoepelend orgaan werd de Federatie Ubbergse Ondernemers opgericht met vijf afdelingen te weten, de afdeling Handel, Industrie en Dienstverlening, de afdeling Horeca en Toerisme en drie afdelingen Beek, Leuth en Ooij. Deze hervorming kwam in 1997 rond. Het eerste voorlopige bestuur had als voorzitter Sjaak van den Broek en later werd dit door Tiny Zegers overgenomen, die tot zijn dood in 2006 voorzitter is gebleven. De federatie behartigde de algemene belangen en was aanspreekpunt voor de gemeente en spreekbuis naar buiten. De afdelingen behartigde de specifieke aangelegenheden van de aangesloten ondernemers. Veel ondernemers waren lid van meerdere afdelingen, omdat men ook vaak lid was vanuit sociale aspecten. Vanaf 2006 was de voorzittershamer in handen van Wim Jansen.

 

Deze opzet werkte goed, totdat met name de drie afdelingen uit de dorpen een steeds kleiner aantal leden kreeg en ook de afdeling Horeca en Toerisme kreeg steeds minder leden. Daarnaast waren er veel bestuurslagen en werd een zwaar beroep gedaan op slechts enkele bestuurders. In 2005 werd besloten om de drie afdelingen uit de dorpen samen te voegen en in 2009 is besloten om alle afdelingen op te heffen en weer samen te gaan onder ondernemersvereniging Ondernemend Ubbergen.

 

Het voorzitterschap van de nieuwe vereniging is een gedeelde functie Wim Jansen verzorgt de externe contacten en de organisatorische aangelegenheden liggen bij Frits Nieman. Als penningmeester is verkozen Michiel Tijdhof van notariskantoor Mostart en Timmermans en als secretaris treedt op Maerten Kurdela van Accountants en Belastingadviseurs Konings en Meeuwissen.